SOIRÉE

Galleri Elverket har glädjen att presentera bildkonstnären Leonor Ruiz Dubrovins produktion den här våren. Separatutställningens namn Soirée hänvisar till fester och samkväm. Enligt Ruiz Dubrovin avspeglar utställningens verk fragmentariska berättelser som har att göra med de händelser och känslor man upplever på fester. En utgångspunkt är konstnärens långvariga intresse för att avbilda olika identiteter och begrunda upplevelsen av autenticitet och verklighet. Fester är samtidigt privata och delade tilldragelser som efterlämnar minnen och upplevelser.

Konstnären är intresserad av att skapa diskussion och debatt med hjälp av sin konst. Hon har länge arbetat mångmedialt och gjort utställningar där målningar och skulpturer varvas med installationer. Mångfalden förenas ändå med ett tematiskt grepp. Konstnären behandlar oftast ett tema åt gången, men gör det med varierande metoder och tekniker. På det här sättet uppstår helheter som är enhetliga, men också avsiktligt nyansrika. Ett av de intryck som Ruiz Dubrovin eftersträvar anknyter till Tableau vivant -traditionen, som går ut på att skapa tablåer med hjälp av levande människor. I den här traditionen förenas teater- och bildkonst sömlöst.

Soirée har planerats enkom för Galleri Elverkets utställningsutrymme. Ruiz Dubrovin har velat lotsa betraktaren genom en helhet med olika scener och scenerier. Konstnären har länge varit intresserad av idéer inom film och scenografi, och av hur man kunde tillämpa dessa i samtidskonsten. Eftersom konstnären är inspirerad av film och teater, är hon också intresserad av den fragmentariska formen där föreställande och abstrakta element sammansmälter. Närvaron av olika världar i konstverken får betraktaren att associera till och röra sig i olika tider och verkligheter.

Leonor Ruiz Dubrovins Soirée är som ett kalejdoskop där paralleller mellan olika verk uppstår. Samtidigt blandar konstnären olika roller och identiteter i en avbildning av en social scen. Det visuella spelets tidsförskjutningar och skiftande intryck är en del av den utställningsupplevelse där betraktaren rör sig på en scen, undersöker visuella signaler och blir en del av berättelsen. De privata samkväm konstnären skapar blir faktiskt ett gemensamt rum, där vi kan vistas och dela festkänslan och -stämningen.

FT Juha-Heikki Tihinen

14-Leonor-Ruiz-Dubrovin-Painting-Pintura-Finland-Spain-contemporary-art-2019-Soirée-15